Parking Structures

comment 0
Structural Design
Student
William Harrison

Supervisors
Alastair McDonald, Dr Simon Clubley, Professor David Richards

This project considered the redevelopment of an area of the University of Southampton Highfield Campus and developed an outline site masterplan and the detailed design of a parking structure. The site has evolved over time and is currently dominated by inefficient and unsightly car parking. The development of a multi-storey parking structure would release the land value of the site generally and offer the opportunity to develop this area of the campus into a high quality environment for its users.

This proposal locates a four storey parking structure towards the eastern site boundary, allowing for existing vehicle access to the public highway to be maintained and for the site frontage to remain free for future development. The ground floor is half sunk into the sloping site to help reduce the overall structural height and the excavated soil is used to landscape the site elsewhere.

The parking structure is designed to be prefabricated from timber products, pursuing a sustainable agenda and the desire for the everyday user to enjoy using the structure. The columns and beams are glulam and the floor decks are heavy duty timber cassettes. Cedar battens are used to clad the exterior and will weather to a silver tone over time.
Internal view of car parking structure

Internal view of car parking structure

Leave a Reply